DiMe kolumni: Lähiökuvaa tutkimassa

Millaisen kuvan itähelsinkiläisistä lähiöistä saa katsomalla monien suomalaisten elokuvien lähiökuvaa tai lukemalla lähiöuutisointia? Lähiöihin matkustetaan oranssilla metrolla. Talot ovat harmaita, kadut asfalttisia. Kun metro saapuu perille, vastassa ovat sosiaaliset ongelmat.

Näinkö on? Ketkä saavat vaikuttaa siihen, millaista lähiökuvaa mediassa tuotetaan?

Pääsimme valokuvaajana ja tutkijana tarkastelemaan yhtä itähelsinkiläistä lähiötä kameran läpi viime kesäkuussa. Olimme mukana Ole hyvä Helsinki! -kaupunkitaideprojektissa, jossa 16–18-vuotiaat kesätyöntekijät valokuvasivat omaa asuinaluettaan: rakennuksia, yksityiskohtia, luontoa, asukkaita. Valokuvat ovat esillä Kontulan metroasemalla, jonne näyttely avattiin syyskuun alussa.

Projektiin osallistuneet kontulalaiset nuoret puhuivat paljon Helsingin sisäisistä hierarkioista ja lukkiutuneista käsityksistä eri asuinalueista. Moni oli harmissaan siitä, kuinka muualla asuvat ihmiset kommentoivat kielteisesti heidän asuinaluettaan. Heille Kontula näytti toisenlaiselta.

Projektissa nuoret saivat vapaat kädet oman kaupunkikuvansa luomiseen valokuvan kautta. Valokuvaajan roolina oli kommentoida, antaa uusia näkökulmia kuviin ja pohtia niitä yhdessä nuorten kanssa: sisällöllinen vastuu oli nuorilla itsellään.

Lopputulos tuo näkyväksi valokuvan ainutlaatuisena välineenä, joka kertoo paikallisuudesta moniulotteisesti ja omilla keinoillaan. Tulkinnat eivät ole yksiselitteisiä eivätkä pelkisty uutisotsikoihin.

Projekti haastoi myös valokuvaajan ja tutkijan omaa Kontula-kuvaa. Uutisotsikoiden harmaus muuntui moniulotteisiksi maisemiksi, puistoalueiksi, erilaisiksi arkkitehtonisiksi ratkaisuiksi ja kontulalaisten ihmisten tarinoiksi.

Nuorten työskentelyssä näkyi myös selkeästi se, kuinka he elävät digitaalisessa maailmassa ja muodostavat käsitystään itsestään, toisista ja asuinympäristöstään visuaalisen kautta. Nuorten visuaalisissa käytännöissä ja kaupunkinäkemyksissä olisikin myös opittavaa kaupunkisuunnittelijoilla ja päättäjillä.

Käykää katsomassa itse Kontulan metroasemalla. Tunnistatteko valokuvista itsenne ja Kontulanne?

Patrik Rastenberger on valokuvaaja, joka ohjasi Ole hyvä Helsinki! -projektissa nuorten valokuvausryhmää Kontulan nuorisotila Luupissa.

Heta Mulari toimii Nuorisotutkimusverkoston tutkijana Diginuoruus mediakaupungissa -tutkimushankkeessa, jota rahoittaa Koneen säätiö.

Metro lehti, 13.09.2016  http://www.metro.fi/kolumnit/a1387819294995

 

Kuva: Kontulan metroasema. Arseniy Svynarenko

Comments

comments